Oregon Scientifics WMR200 antenn är inte den bästa och många har säkert sprungit omkring med konsolen inne i huset för att hitta den bästa mottagningen ifrån alla sensorer som är utspridda i trädgården. Och det är inte alltid som konsolen hamnar där datorn är, detta medför att man får köpa extra långa USB kabalar för att få det hela att fungera.

Ofta fungerar allting ena stunden och andra stunden så är signalen ifrån någon sensor borta. Detta beror ofta på att det kan finnas många olika sändare i din närhet som också använder sig utav frekevenser inom 433 Mhz området. Jag får ofta problem när det har varit fuktigt länge för då har inte betongpannorna på taket hunnit torka upp. Vatten & fukt är inget bra för sändningar mellan sensorerna och konsolen.

Så för att "råda bot" på detta problem har jag har fixat en "liten" förstärkning till antennen, utan att man behöver öppna konsolen. Principen är den att metall föremål som finns i varandras närhet förstärker radiosignaler. Låter kanske lite konstigt men om du inte tror mig så ta dig en titt på TV antennen på taket. Många små pinnar och en reflektor längst bak. Vi skall göra på samma sätt fast utan reflektor. Den passiva förstärkaren fungerar för flera WMR modeller ifrån Oregon Scientific.

På vänstersida ser du bilder för varje moment och "klickar" du på bilden så förstoras den. Gör så här kapa av en utomhus elkabel ca 80 cm (med 3 sladdar i ca 1.5 mm2 eller mera), tråden måste vara massiv alltså ej flätad. Skala av plasten på kabeln dock ej på trådarna.

Ta den svarta tråden och kapa av den till en längd utav 66 - 67 cm detta är våglängden för 433 MHz. Längden spelar "i det här fallet" stor roll. Får vi fel längd förstärker vi fel frekvens.

Börja skala av plasten ca 5 cm in på tråden och sedan 10 - 15 cm in på tråden. Här spelar det inte så stor roll hur mycket du skalar av. Detta görs bara för att förstärkningen lättare skall nå antennen på konsolen.

Ta sedan tråden och kläm fast de första 5 cm på en bult eller kabel med diametern ca 9.5 mm. I detta fallet var var det 10 mm. Antennen på konsolen är 9.5 mm.

Börja snurra ( den du skalade ) koppartråden runt bulten alt kabeln tills det återstår ca 25 cm kvar utav tråden. Det viktiga är att den del utav tråden som är avskalad inte får ligga emot varandra utan det måste finnas ett litet mellan rum. Tråden borde nu ha en total längd utav ca 32 - 33 cm. Vi har alltså halverat längden på tråden och detta fungerar bra med våglängden för 433 Mz. Man kan dela våglängden med 0.5 alt 0.25 för att minska trådens längd men den längd som ger den bästa förstärkning är den tråd som är lika lång som våglängden. Vilket vi använder oss av.

Nu är den färdig. Ta din antenn förstärkare och trä på den på konsolens antenn. För att tråden skall fastna så kan du klämma åt tråden lite där lindningen övergår till rak tråd. Kontrollera att den "nakna" koppartråden inte är i kontakt med varandra.

Lycka till med bygget och hoppas detta har hjälpt dig att lösa problem.